Mindfulness voor jongeren: Innerlijke rust en veerkracht bevorderen

mindfulness jongeren

Mindfulness voor jongeren: een sleutel tot innerlijke rust en veerkracht

In de moderne wereld worden jongeren vaak geconfronteerd met een overvloed aan prikkels, prestatiedruk en sociale verwachtingen. Dit kan leiden tot stress, angst en een gevoel van overweldiging. Gelukkig is er een effectieve manier om hiermee om te gaan: mindfulness.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is de kunst van het bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zonder oordeel. Het gaat om het richten van je aandacht op je ervaringen, gedachten en gevoelens op het moment zelf. Door bewust te zijn van onze gedachten en emoties, kunnen we beter begrijpen hoe ze ons beïnvloeden en kunnen we er bewust voor kiezen hoe we ermee omgaan.

Waarom is mindfulness belangrijk voor jongeren?

Jongeren bevinden zich vaak in een fase van intense verandering en ontwikkeling. Ze worden geconfronteerd met academische druk, sociale uitdagingen en emotionele ups en downs. Mindfulness kan hen helpen om beter om te gaan met deze uitdagingen en hun welzijn te bevorderen.

Stressvermindering: Mindfulness helpt jongeren om stress te verminderen door hen bewust te maken van hun stressreacties en hen tools te bieden om hiermee om te gaan. Door regelmatig mindfulness-oefeningen te doen, leren jongeren hoe ze hun ademhaling kunnen gebruiken om tot rust te komen, hoe ze negatieve gedachten kunnen loslaten en hoe ze meer in het moment kunnen leven.

Emotionele veerkracht: Mindfulness leert jongeren om met compassie naar zichzelf en anderen te kijken. Het helpt hen om beter om te gaan met negatieve emoties, zoals angst en boosheid, en bevordert positieve emoties, zoals dankbaarheid en geluk. Door bewust te zijn van hun emoties, kunnen jongeren betere beslissingen nemen en gezonde relaties opbouwen.

Concentratie en focus: In een wereld vol afleidingen is het voor jongeren steeds moeilijker om zich langdurig op één taak te concentreren. Mindfulness-oefeningen kunnen de aandacht en concentratie van jongeren verbeteren, waardoor ze beter kunnen leren en presteren op school.

Zelfacceptatie: Veel jongeren worstelen met zelfbeeldproblemen en onzekerheid. Mindfulness helpt hen om zelfcompassie te ontwikkelen en zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Door vriendelijkheid naar zichzelf toe te cultiveren, leren jongeren omgaan met negatieve gedachten over zichzelf en ontwikkelen ze een positiever zelfbeeld.

Hoe kunnen jongeren mindfulness beoefenen?

Er zijn verschillende manieren waarop jongeren mindfulness kunnen integreren in hun dagelijks leven:

Meditatie: Jongeren kunnen beginnen met korte meditatiesessies van 5-10 minuten per dag. Dit kan helpen om de geest tot rust te brengen, stress te verminderen en de focus te verbeteren.

Ademhalingsoefeningen: Het bewust reguleren van de ademhaling kan directe verlichting bieden bij stress en angst. Jongeren kunnen eenvoudige ademhalingsoefeningen doen, zoals diepe buikademhaling of de 4-7-8 ademhalingstechniek.

Mindful eten: Jongeren kunnen leren om met aandacht te eten door bewust te zijn van de smaken, texturen en geuren van hun voedsel. Dit kan helpen om een gezonde relatie met voeding te ontwikkelen en overeten te voorkomen.

Beweging: Mindfulness kan ook worden toegepast tijdens fysieke activiteiten zoals yoga, wandelen of sporten. Door bewust te zijn van elke beweging en sensatie in het lichaam, kunnen jongeren meer in contact komen met zichzelf en hun emoties.

Kortom, mindfulness biedt jongeren een waardevolle toolset om innerlijke rust, veerkracht en welzijn te bevorderen. Door regelmatig mindfulness-oefeningen te doen, kunnen jongeren beter omgaan met stressvolle situaties, hun emoties beheersen en een positieve mindset ontwikkelen. Het is een investering in hun toekomstige welzijn en geluk.

 

9 Veelgestelde Vragen over Mindfulness voor Jongeren in België/Vlaanderen

 1. Wat is mindfulness voor jongeren?
 2. Wat zijn de voordelen van mindfulness voor jongeren?
 3. Hoe kan je mindfulness toepassen bij jongeren?
 4. Welke technieken kunnen gebruikt worden om mindfulness te beoefenen bij jongeren?
 5. Welke leeftijd is geschikt om met mindfulness te beginnen bij kinderen en jongeren?
 6. Waarom is het belangrijk dat jongeren leren over mindfulness?
 7. Wat zijn de mogelijke risico’s van het toepassen van mindfulness bij kinderen en jongeren?
 8. Hoe kun je eenvoudige oefeningen doen met kinderen en tieners om hen bewustzijn te laten ontwikkelen over hun emoties, gedachten en lichaam?
 9. Zijn er speciale programma’s beschikbaar voor het aanleren van mindfulnesstechnieken aan kinderen en tieners in België/Vlaanderen?

Wat is mindfulness voor jongeren?

Mindfulness voor jongeren is een praktijk waarbij jongeren leren om bewust aanwezig te zijn in het hier en nu, zonder oordeel. Het gaat om het ontwikkelen van een open en nieuwsgierige houding ten opzichte van hun ervaringen, gedachten en emoties. Door middel van verschillende mindfulness-oefeningen en technieken leren jongeren om met aandacht te leven en bewust te reageren op wat er zich in hun innerlijke wereld afspeelt.

Deze vorm van mindfulness kan jongeren helpen om beter om te gaan met de uitdagingen en stress die ze in hun dagelijks leven tegenkomen. Het biedt hen tools en vaardigheden om stress te verminderen, emoties te reguleren, concentratie te verbeteren en zelfbewustzijn te vergroten.

Jongeren kunnen mindfulness beoefenen door middel van meditatie, ademhalingsoefeningen, lichaamsbeweging of het bewust ervaren van alledaagse activiteiten zoals eten of wandelen. Door regelmatig tijd vrij te maken voor deze oefeningen, kunnen jongeren meer rust, veerkracht en welzijn ervaren.

Het doel van mindfulness voor jongeren is niet om alle gedachten of emoties weg te nemen, maar juist om er bewust van te zijn zonder erdoor meegesleept te worden. Het helpt hen om afstand te nemen van negatieve gedachten of stressvolle situaties, zodat ze beter kunnen reageren in plaats van automatisch te handelen.

Kortom, mindfulness voor jongeren is een waardevolle praktijk die hen kan helpen om meer balans, rust en veerkracht te vinden in hun leven. Het stelt hen in staat om bewust te leven en beter in contact te komen met zichzelf en hun omgeving.

Wat zijn de voordelen van mindfulness voor jongeren?

Mindfulness biedt talrijke voordelen voor jongeren. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 1. Stressvermindering: Jongeren ervaren vaak stress als gevolg van academische druk, sociale verwachtingen en persoonlijke uitdagingen. Mindfulness helpt jongeren om stress te verminderen door hen bewust te maken van hun stressreacties en hen tools te bieden om hiermee om te gaan. Door regelmatig mindfulness-oefeningen te doen, leren jongeren hoe ze hun ademhaling kunnen gebruiken om tot rust te komen, hoe ze negatieve gedachten kunnen loslaten en hoe ze meer in het moment kunnen leven.
 2. Emotionele veerkracht: Mindfulness leert jongeren om met compassie naar zichzelf en anderen te kijken. Het helpt hen beter om te gaan met negatieve emoties, zoals angst en boosheid, en bevordert positieve emoties, zoals dankbaarheid en geluk. Door bewust te zijn van hun emoties, kunnen jongeren betere beslissingen nemen en gezonde relaties opbouwen.
 3. Concentratie en focus: In een wereld vol afleiding is het voor jongeren steeds moeilijker om zich langdurig op één taak te concentreren. Mindfulness-oefeningen kunnen de aandacht en concentratie van jongeren verbeteren, waardoor ze beter kunnen leren en presteren op school.
 4. Zelfacceptatie: Veel jongeren worstelen met zelfbeeldproblemen en onzekerheid. Mindfulness helpt hen zelfcompassie te ontwikkelen en zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Door vriendelijkheid naar zichzelf toe te cultiveren, leren jongeren omgaan met negatieve gedachten over zichzelf en ontwikkelen ze een positiever zelfbeeld.
 5. Angst- en stressmanagement: Mindfulness helpt jongeren om beter om te gaan met angstige gedachten en gevoelens. Door bewust te zijn van hun angst en stressreacties, kunnen jongeren deze emoties erkennen en ermee omgaan op een gezonde manier, waardoor ze meer veerkracht ontwikkelen.
 6. Verbeterde slaap: Veel jongeren hebben moeite met een goede nachtrust, wat kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen overdag. Door mindfulness-oefeningen voor het slapengaan te doen, kunnen jongeren hun geest tot rust brengen en een diepere en meer verkwikkende slaap ervaren.

Kortom, mindfulness biedt jongeren waardevolle tools om hun welzijn te bevorderen. Het helpt hen stress te verminderen, emotionele veerkracht op te bouwen, concentratie te verbeteren, zelfacceptatie te ontwikkelen en beter om te gaan met angstige gedachten. Het is een waardevolle vaardigheid die jongeren kan helpen gedurende hun hele leven.

Hoe kan je mindfulness toepassen bij jongeren?

Het toepassen van mindfulness bij jongeren kan op verschillende manieren gebeuren. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Onderwijsprogramma’s: Scholen kunnen mindfulness integreren in het curriculum door middel van speciale programma’s of lessen. Dit kan jongeren helpen om mindfulness te begrijpen en te oefenen als onderdeel van hun dagelijkse routine.
 2. Apps en online bronnen: Er zijn talloze apps en online platforms beschikbaar die specifiek gericht zijn op mindfulness voor jongeren. Deze bieden begeleide meditaties, ademhalingsoefeningen en andere mindfulness-oefeningen die jongeren zelfstandig kunnen doen.
 3. Groepsactiviteiten: Het organiseren van groepsactiviteiten, zoals mindful wandelingen, yogalessen of meditatiecirkels, kan jongeren de mogelijkheid bieden om mindfulness in een sociale context te ervaren. Dit kan ook een gevoel van gemeenschap en verbondenheid bevorderen.
 4. Integratie in therapie: Mindfulness kan worden geïntegreerd in therapeutische sessies voor jongeren, zoals cognitieve gedragstherapie of stressmanagementprogramma’s. Het kan helpen bij het ontwikkelen van copingmechanismen en het verminderen van angst- en stemmingsproblemen.
 5. Voorbeeldrolmodellen: Volwassen mentoren, leerkrachten of ouders kunnen een voorbeeldrol spelen door zelf mindfulness te beoefenen en dit met jongeren te delen. Door het goede voorbeeld te geven, kunnen ze jongeren inspireren om ook mindful te worden.
 6. Korte oefeningen in de klas: Leerkrachten kunnen korte mindfulness-oefeningen in de klas introduceren, zoals een ademhalingsoefening aan het begin van de les of een moment van stilte en reflectie aan het einde van de dag. Dit kan jongeren helpen om zich te concentreren, stress te verminderen en emotioneel evenwicht te vinden.

Het is belangrijk om mindfulness op een toegankelijke en aangepaste manier aan jongeren aan te bieden. Het moet worden aangepast aan hun leeftijd en ontwikkelingsniveau, zodat het relevant en begrijpelijk voor hen is. Het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving waarin jongeren kunnen oefenen en vragen kunnen stellen, is ook essentieel voor succesvolle toepassing van mindfulness bij jongeren.

Welke technieken kunnen gebruikt worden om mindfulness te beoefenen bij jongeren?

Er zijn verschillende technieken die kunnen worden gebruikt om mindfulness te beoefenen bij jongeren. Hier zijn enkele populaire technieken:

 1. Ademhalingsoefeningen: Jongeren kunnen leren om bewust te ademen door zich te concentreren op hun ademhaling. Een eenvoudige oefening is om rustig in te ademen door de neus, de adem even vast te houden en vervolgens langzaam uit te ademen door de mond. Dit helpt om de aandacht naar het huidige moment te brengen.
 2. Bodyscan: Bij deze oefening worden jongeren gevraagd om met hun aandacht langs verschillende delen van hun lichaam te gaan, van top tot teen. Ze kunnen zich bewust worden van eventuele spanningen of sensaties in elk lichaamsdeel en leren deze los te laten.
 3. Meditatie: Jongeren kunnen beginnen met korte meditatiesessies van 5-10 minuten per dag. Ze kunnen zich concentreren op een object, zoals een kaarsvlam of een geluid, en proberen hun gedachten op dit object te richten zonder oordeel.
 4. Mindful eten: Deze techniek moedigt jongeren aan om met aandacht en bewustzijn te eten. Ze kunnen zich concentreren op de smaak, geur, textuur en kleur van het voedsel dat ze consumeren, terwijl ze langzaam kauwen en elke hap waarderen.
 5. Yoga: Jongeren kunnen yoga beoefenen als een vorm van mindfulness-beweging. Door zich bewust te zijn van elke houding en elke beweging van het lichaam, kunnen ze hun aandacht naar het huidige moment brengen en zich verbinden met hun ademhaling.
 6. Mindful wandelen: Jongeren kunnen tijdens het wandelen bewust zijn van elke stap die ze zetten, de sensaties in hun voeten en de omgeving om hen heen. Ze kunnen zich richten op het observeren van de natuur, geluiden of andere details in hun omgeving.

Het is belangrijk om te onthouden dat mindfulness een vaardigheid is die oefening en geduld vereist. Het kan nuttig zijn om begeleide mindfulness-oefeningen te gebruiken via apps, online video’s of boeken die speciaal gericht zijn op jongeren. Het aanmoedigen van regelmatige praktijk en het creëren van een rustige en ondersteunende omgeving kan jongeren helpen bij het ontwikkelen van een mindfulness-routine.

Welke leeftijd is geschikt om met mindfulness te beginnen bij kinderen en jongeren?

Mindfulness kan op verschillende leeftijden worden geïntroduceerd, maar het is belangrijk om rekening te houden met de ontwikkelingsfase en het begripsvermogen van kinderen en jongeren. Over het algemeen kunnen we zeggen dat mindfulness geschikt is voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar oud.

Voor jongere kinderen, tussen 6 en 12 jaar oud, kan mindfulness worden geïntroduceerd op een speelse en interactieve manier. Activiteiten zoals ademhalingsoefeningen, mindful spelletjes, tekenen of verhalen vertellen kunnen hen helpen om bewustzijn en aandacht te ontwikkelen.

Voor tieners en jongvolwassenen, vanaf ongeveer 13 jaar oud, kan mindfulness op een meer volwassen manier worden benaderd. Ze kunnen leren mediteren, bewuste ademhalingstechnieken toepassen en reflecteren op hun gedachten en emoties. Het is ook nuttig om mindfulness te integreren in hun dagelijkse leven door middel van mindful eten, beweging of het bijhouden van een dagboek.

Het is belangrijk om de benadering aan te passen aan de individuele behoeften en interesses van kinderen en jongeren. Het kan nuttig zijn om gebruik te maken van visuele hulpmiddelen, verhalen of technologie (zoals mindfulness-apps) om hen te betrekken bij de praktijk.

Het is ook goed om op te merken dat begeleiding door een ervaren mindfulness-instructeur of therapeut nuttig kan zijn bij het introduceren van mindfulness aan kinderen en jongeren. Zij kunnen de juiste tools en technieken aanreiken en ondersteuning bieden bij eventuele vragen of uitdagingen die zich kunnen voordoen.

Kortom, mindfulness kan op verschillende leeftijden worden geïntroduceerd, maar het is belangrijk om de benadering aan te passen aan de ontwikkelingsfase en het begripsvermogen van kinderen en jongeren. Het doel is om hen te helpen bewustzijn, aandacht en emotionele veerkracht te ontwikkelen op een manier die voor hen toegankelijk en zinvol is.

Waarom is het belangrijk dat jongeren leren over mindfulness?

Het is belangrijk dat jongeren leren over mindfulness omdat het hen kan helpen om beter om te gaan met de uitdagingen en stressfactoren waarmee ze in het moderne leven worden geconfronteerd. Hier zijn een paar redenen waarom het belangrijk is:

 1. Stressmanagement: Jongeren worden vaak blootgesteld aan hoge niveaus van stress, zoals academische druk, sociale verwachtingen en persoonlijke uitdagingen. Mindfulness biedt technieken en tools om stress te verminderen en beter met stressvolle situaties om te gaan.
 2. Emotionele welzijn: Tijdens de adolescentie ervaren jongeren vaak intense emoties en stemmingswisselingen. Mindfulness helpt hen om bewust te zijn van hun emoties, deze te accepteren en er op een gezonde manier mee om te gaan. Het bevordert emotionele veerkracht en welzijn.
 3. Concentratie en focus: In een wereld vol afleidingen is het voor jongeren steeds moeilijker om zich langdurig op één taak te concentreren. Mindfulness-oefeningen kunnen de aandacht en concentratie verbeteren, wat essentieel is voor leren, studeren en presteren op school.
 4. Zelfbewustzijn: Door mindfulness kunnen jongeren meer in contact komen met zichzelf, hun gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Dit bevordert zelfbewustzijn en zelfacceptatie, wat helpt bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.
 5. Relaties: Mindfulness leert jongeren ook om met compassie naar anderen te kijken, empathie te ontwikkelen en betere communicatievaardigheden te hebben. Dit draagt bij aan gezonde relaties en sociale verbondenheid.
 6. Gezondheid en welzijn op lange termijn: Door mindfulness te beoefenen op jonge leeftijd, kunnen jongeren waardevolle vaardigheden ontwikkelen die hen hun hele leven van pas zullen komen. Het kan hen helpen om veerkrachtiger te zijn in het omgaan met stress, meer in balans te blijven en een gezonder en gelukkiger leven te leiden.

Kortom, het leren van mindfulness op jonge leeftijd biedt jongeren een waardevolle set tools en vaardigheden om hun welzijn te bevorderen, stress te verminderen en beter om te gaan met de uitdagingen van het moderne leven. Het is een investering in hun fysieke, mentale en emotionele gezondheid op de lange termijn.

Wat zijn de mogelijke risico’s van het toepassen van mindfulness bij kinderen en jongeren?

Hoewel mindfulness over het algemeen als veilig en nuttig wordt beschouwd, is het belangrijk om bewust te zijn van mogelijke risico’s of uitdagingen bij het toepassen ervan bij kinderen en jongeren. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 1. Emotionele reacties: Het kan voorkomen dat bepaalde emoties naar boven komen tijdens mindfulness-oefeningen. Soms kunnen deze emoties intens zijn en kunnen ze leiden tot ongemak of zelfs tijdelijke verergering van symptomen zoals angst of somberheid. Het is belangrijk dat er voldoende emotionele ondersteuning beschikbaar is voor kinderen en jongeren tijdens hun mindfulness-beoefening.
 2. Geschiktheid voor individuele behoeften: Niet alle kinderen en jongeren zullen dezelfde reactie hebben op mindfulness-oefeningen. Sommigen kunnen het moeilijk vinden om stil te zitten of zich te concentreren, terwijl anderen mogelijk meer baat hebben bij andere benaderingen van stressmanagement. Het is belangrijk om rekening te houden met individuele behoeften en capaciteiten bij het implementeren van mindfulness-programma’s.
 3. Ongewenste druk: Hoewel mindfulness bedoeld is om stress te verminderen, kan het ook een bron van druk worden als kinderen of jongeren zich verplicht voelen om elke dag perfecte meditatiesessies uit te voeren. Het is belangrijk om de nadruk te leggen op vriendelijkheid, zelfcompassie en flexibiliteit in plaats van prestatiegericht denken.
 4. Ondersteuning van professionals: Het is raadzaam om mindfulness-programma’s voor kinderen en jongeren te begeleiden door getrainde professionals, zoals opvoeders, therapeuten of instructeurs met ervaring in het werken met jongeren. Deze professionals kunnen de juiste begeleiding bieden en eventuele moeilijkheden tijdens de beoefening van mindfulness aanpakken.
 5. Integratie in het dagelijks leven: Het is belangrijk om mindfulness niet alleen te zien als een afzonderlijke activiteit, maar als een hulpmiddel dat geïntegreerd kan worden in het dagelijks leven van kinderen en jongeren. Het aanmoedigen van bewuste momenten gedurende de dag kan helpen om mindfulness te verankeren als een gezonde gewoonte.

Het is altijd verstandig om met professionals te overleggen voordat u mindfulness introduceert bij kinderen en jongeren, vooral als er specifieke zorgen zijn over hun mentale gezondheid of ontwikkeling. Met de juiste begeleiding en ondersteuning kan mindfulness een waardevolle vaardigheid zijn die hen helpt om veerkrachtiger en evenwichtiger te worden.

Hoe kun je eenvoudige oefeningen doen met kinderen en tieners om hen bewustzijn te laten ontwikkelen over hun emoties, gedachten en lichaam?

Het ontwikkelen van bewustzijn over emoties, gedachten en het lichaam kan zeer waardevol zijn voor kinderen en tieners. Hier zijn enkele eenvoudige oefeningen die je kunt doen om hen te helpen dit bewustzijn te ontwikkelen:

 1. Ademhalingsoefeningen: Leer kinderen en tieners bewust te worden van hun ademhaling. Laat hen hun hand op hun buik leggen en voel hoe deze op en neer gaat terwijl ze diep ademhalen. Moedig hen aan om langzaam in te ademen door de neus, de adem even vast te houden en vervolgens langzaam uit te ademen door de mond. Dit helpt hen om zich te concentreren op het moment en brengt rust in het lichaam.
 2. Lichaamsverkenning: Ga samen met kinderen zitten of liggen in een comfortabele positie. Vraag hen om met hun ogen dicht hun aandacht naar verschillende delen van het lichaam te brengen, beginnend bij de tenen en langzaam omhoog werkend naar het hoofd. Terwijl ze elk deel van het lichaam benoemen, moedig je hen aan om bewust te zijn van eventuele sensaties of spanningen die ze voelen.
 3. Emotiekaartjes: Maak kaartjes met verschillende emoties erop, zoals blij, boos, verdrietig, bang, verrast, etc. Leg de kaartjes verspreid op tafel en vraag kinderen om een kaartje te kiezen dat hun huidige emotie het beste weergeeft. Laat hen vervolgens delen waarom ze die emotie hebben en moedig hen aan om te praten over wat ze kunnen doen om zich beter te voelen.
 4. Mindful eten: Kies een stuk fruit, zoals een druif of een rozijn, en laat kinderen en tieners dit met aandacht eten. Moedig hen aan om de textuur, smaak en geur van het fruit te ervaren terwijl ze langzaam kauwen. Dit helpt hen om meer bewust te zijn van hun zintuigen en het genot van het moment.
 5. Dankbaarheidsdagboek: Laat kinderen en tieners elke dag een paar minuten de tijd nemen om op te schrijven waar ze dankbaar voor zijn. Dit kan variëren van kleine dingen zoals een mooie bloem die ze hebben gezien tot grotere dingen zoals vriendschap of gezondheid. Het helpt hen om zich bewust te worden van positieve aspecten in hun leven.

Het is belangrijk om deze oefeningen speels en leuk te houden, zodat kinderen en tieners er plezier aan beleven. Herhaal de oefeningen regelmatig, zodat ze een gewoonte worden en het bewustzijn zich verder kan ontwikkelen.

Zijn er speciale programma’s beschikbaar voor het aanleren van mindfulnesstechnieken aan kinderen en tieners in België/Vlaanderen?

Ja, er zijn speciale programma’s beschikbaar voor het aanleren van mindfulnesstechnieken aan kinderen en tieners in België/Vlaanderen. Deze programma’s zijn ontwikkeld om jongeren op een toegankelijke en leeftijdsgerichte manier kennis te laten maken met mindfulness en hen te helpen de voordelen ervan te ervaren. Hier zijn enkele voorbeelden van dergelijke programma’s:

 1. “Aandacht werkt!” – Dit is een mindfulnessprogramma speciaal ontworpen voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Het programma richt zich op het ontwikkelen van aandacht, concentratie en emotionele veerkracht bij kinderen.
 2. “Mindful Me” – Dit programma is gericht op tieners en biedt hen praktische tools om stress te verminderen, beter om te gaan met emoties en positief zelfbewustzijn te ontwikkelen.
 3. “MiSP” (Mindfulness in Schools Project) – Dit programma is gebaseerd op het Britse initiatief en biedt trainingen aan leraren om mindfulnesslessen in scholen te integreren. Het richt zich zowel op basisschoolkinderen als tieners.
 4. Verschillende mindfulnesscentra, therapeuten en trainers bieden ook specifieke workshops en trainingen aan voor kinderen en tieners in België/Vlaanderen. Deze kunnen variëren in duur, inhoud en benadering, afhankelijk van de organisatie of professional die ze aanbiedt.

Het is raadzaam om contact op te nemen met lokale mindfulnesscentra, scholen of therapeuten in jouw regio om meer informatie te krijgen over specifieke programma’s en trainingen die beschikbaar zijn voor kinderen en tieners. Zij kunnen je adviseren over de beste opties en je helpen bij het vinden van een programma dat past bij de behoeften van jouw kind of tiener.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.